SF Osa 2, Luku 003 (sf2/sf2.003)

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin

Pieniä seikkailuja avaruudessa

Osa 2, Venturi, Luku 3, Matrixin nujertaminen


Korjattuaan tiedontalletusohjelman Roin siirtyy vartiointiohjelman kimppuun ja sen jälkeen lopun päivää hän nyhertääkin hallinto-ohjelmiston kanssa.

Koi käy tutkimassa reaktorin huoltorobottia ja toteaa sen olevan täysin kunnossa. Roin lopettaa hallinto-ohjelmiston kanssa leikkimisen ja siirtyy sitten hälyytysohjelmistoon. Tultuaan alhaalta siirtyy Koi sapen hoitajarobotin tutkimukseen ja kyllästyttyään siihen jatkaa tietokonehuoneessa olevaan huoltorobottiin. Koi ei viihdy senkään kanssa kovinkaan pitkään (saa ne vain pahemmin rikki) ja viettää loppupäivän korjatessaan siivousrobottia. Roin korjaa elintoimintojen ylläpitotietokoneen ohjelmat ja siirtyy sitten ylläpitotietokoneeseen, jossa korjaa vauriohallintaohjelmiston ja aloittaa turvallisuusohjelmiston korjaamista.

Roin korjaa loppuun turvallisuusohjelmiston ylläpitotietokoneessa ja lopuksi sen jälkeen hän alkaa korjata sen ylläpito-ohjelmistoa. Koi saa siivousrobotin jonkinlaiseen kuntoon, paitsi että kaikki sen ohjelmistot ovat tuhoutuneet. Sen jälkeen Koi käy taas tutkimassa sapen hoitajarobottia ja sieltä kierrosta jatkaen huoltorobotin kimppuun. Roilla menee kemiallisen jalostustietokoneen turvallisuusohjelmiston kanssa koko loppu päivä.

Koi jatkaa edelleen huoltorobotin kanssa leikkimistä ja illalla hän yrittää käynnistää sitä, mutta se on vielä pahasti epäkunnossa ja yrittää lyödä Koinia, jolloin Koi sammuttaa sen. Roin viettää koko päivän kemiallisen jalostustietokoneen kanssa, ohittaen sen turvallisuusohjelmaa.

Roin viettää koko päivän jalostustietokoneen kanssa, Koi juttelee Ahban kanssa, samalla kun Ahba ja Jamoson tutkivat tietokoneen sisältöä.

Roin jatkaa vieläkin koko päivän jalostustietokoneen kanssa.

Päätämme yrittää ulkokuorenhuoltorobotin saamista korjattavaksi. Aloitamme homman tekemällä ensin yhden lisäoven varastohuoneeseen estämään tuulta, mutta kun olemme pari tuntia väsääneet uutta ovea saapuu ulkokuorenhuoltorobotti paikalle ja alkaa hitsata meidän ovea irti. Koska robotilla on hommaa ei se välitä siitä, että Roin sammuttaa sen, loistavaa. Raahaamme robotin sisälle ja Roin alkaa korjaamaan sitä, mutta ei aivan saa kuntoon sitä ja Koi siirtyy puikkoihin. Ei se homma onnistu Koiltakaan onnistu, mutta Roinin taas otettua homma haltuunsa homman saadaan vihdoin päätökseen. Ainoa ongelma on se että sen tehtävä ohjelmointi on hävinnyt. Roin onnistuu kirjoittamaan uuden, joten sitten vaan kokeilemaan. Roin aktivoi robotin, joka lähtee heti menemään sisemmälle rakennukseen. Roin toteaa että mitäs nyt ja sammuttaa sen. Hetken mietittyään Roin toteaa, että se muuten oli varmaan vain menossa lataamaan patteriaan, joten Roin kytkee sen taas päälle. Roin oli aivan oikeassa ja robotti jatkaakin suoraan lataamaan pattereitaan. Rakennamme robottiin lisälämmitysjärjestelmän ja jatkamme omia askareitamme. Illalla robotti on ladannut itsensä ja se lähtee ulos. Ensimmäisenä se pudottautuu suoraan alas pallolle ja alkaa korjata sitä. Roin siirtyy kirjoittamaan tarkistussummaohjelmaa muihinkin koneisiin.

Roin jatkaa tarkistussummaohjelmien kirjoittamista ja robotin vahtimista. Robotti saa ulkopallon korjattua ja aloittaa varastonseinän korjaamista (molemmat reiät ovat varmaan robotin omia aikaansaannoksia).

Roin siirtyy korjaamaan huoltorobottia. Ahba, Koi ja Jameson siirtyvät tutkimaan varastoa. Roinkin tulee sinne noin puolen tunnin päästä todettuaan robotin olevan korjauskelvoton. Löydämme sieltä kolme täyttä ja viisitoista tyhjää säiliötä, alamme täyttämään säiliöitä.

Vietämme aikaa säiliöitä vaihdellen, sapeja hoidellen, robotin toimintaa vahtien tai muuten vain aikaa viettäen. Teemme myös listan mitä kaikkea tänne tarvitaan ja mitä kaikkea pitää viedä pois täältä korjattavaksi. Ahba käy irrottamassa toisen sukkulan sähkösysteemin ja tietokoneen, jotka molemmat ovat täysin tuhoutuneet. Roin alkaa tutkia Matrixa ja yrittää selvittää mikä se oikeastaan on.

Roin toteaa ettei hän itseasiassa pysty kertomaan Matrixista mitään, koska siihen tarvittaisiinkin ekosysteemin-alan asiantuntemusta. Koin jatkaa tutkimuksia.

Lastaamme sukkulan ja lähdemme pois. Pääsemme onnellisesti ilmakehän yläpuolelle ja Moneyspider ottaa meihin heti yhteyttä ja kapteeni vaikuttaa tyytyväiseltä ja pyytää meitä tulemaan toimistoon heti kun olemme telakoituneet.

Telakoidumme ja lähdemme heti kapteenin hyttiä kohti. Hytin luona meitä vastaan tulee kauhuissaan oleva nainen ja sisältä löydäme kapteeni Akitzin kuolleena. Tietokoneen ruudulla lukee, että "ei voi olla elämää ilman kunniaa ja uskollisuutta yhtiölle, ulkopuoliset ovat palaamassa Jetsomista ja kaikki paljastuu, on vain yksi asia mitä voin tehdä", allekirjoituksena Akitz. Paikalle saapuu kaksi henkilöä, joista toinen on alunperin huoneesta ulos tullut Ellen Kuuperman (ihminen, pääinsinööri) ja toinen on Baralow (Yatzirian, astrogaattori), jonka Kuuperman ilmeisesti kävi hakemassa. Koi alkaa tässä vaiheessa ihmettelemään miksi huoneessa haisee oudolle ja tutkittuaan asiaa tarkemmin hän toteaa itsekseen että huonessa on ilmeisesti räjäytetty nukutuskranaatti. Kuuperman ottaa komennon ja käskee meidät kaikki neuvotteluhuoneeseen nouvonpitoon.

Neuvonpitoon tulee aika kylmältä ja erakkomaiselta tuntuva Baralow, täsmällisen tuntuinen Kuuperman, sotakoulutuksen saanut ja muutenkin sotilaallisen oloinen Daqorl.klarr (Vrusk, teknikko), nuori innokas sapien puolestapuhuja Castuss Wallorr (Yatzirian, sapien hoitaja) (ei tykkää tietokoneista tai roboteista) ja viimeisenä hiljaisen ja masentuneen tuntuinen Fiator Geauis (Dralasite, teknikko) (ilmeisti viimeaikeiset kuolemantapaukset ovat olleet hänelle liikaa).

Ellen Kuuperman ilmoittaa että kapteeni on tappanut itsensä ja sen jälkeen hän pyytää meidät kertomaan mitä Jetsomissa on tapahtunut. Ellen tuntuu siltä ettei hän oikein usko meihin tai Matrixiin, Baralow tuntuu hieman kiinnostuneelta, Daqorl.klarr toteaa, että kaverien kuolema pitäisi saada kostettua jotenkin, Fiator tärisee nurkassa ja Castuss toteaa ettei hän ole koskaan oikein luottanut noihin tinakasoihin.

Neuvonpidon jälkeen majottaudumme meille osoitettuihin huoneisiin. Illalla, lepäiltyämme jonkin aikaa, alkaa hälyytyslaitteisto soimaan ja vähän sen jälkeen kuuluu sisäradioista kuuluu käsky saapua sillalle. Sillalla näemme kuinka pieni piste häviää painuen kohti planeetan pintaa (pelastusvene) ja samalla kuulemme radiosta kuinka Castuss kutsuu apua. Muistelemme että Castuss puhui jostain varapoistumistiestään neuvonpidon jälkeen, ilmeisesti tämän piti olla se, mutta kaikki ei aivan sujunut kunnolla. Daqorl.klarr alkaa riehua ja hakata tietokoneita huutaen että se sähköinen bugi joka tappoi hänen ystävänsä pitää tuhota. Katsomme hetken ja sen jälkeen Ellen antaa hänelle jotain lääkettä. Daqorl.klarr kannetaan sairastupaan ja hänet sidotaan varmuuden vuoksi kiinni sänkyyn.

Koi tekee tieteellistä tutkimusta ja toteaa että se nukutuskranaatti oli heitetty noin kaksikymmentä minuuttia ennen kuin me saavumme paikalle, Jameson (jonka huoneessa tutkimuksia tehtiin) nukkui koko tutkimuksen ajan heräämättä edes omaan hälyytyssyteemiinsä, joka laukesi kun Koi etsii hänen tavaroistaan lisää kranaatteja testatakseen paljoko se vaikuttaa jos heittääkin kolme kranaattia yhden sijasta. Kun Koi on matkalla kohti sairastupaa tunkeakseen Daqorl.klarriin totuusseerumia kuulemme kuinka Baralow huutaa apua sisäpuhelimen kautta. Jameson, Roin ja Koi lähtevät hissillä alas Baralowin luokse. Ahba käy päästämässä Daqorl.klarr irti, joka alkaa heti hakata sairastuvan laitteita. Ahba käskee miehen rauhottua, jolloin Daqorl.klarr alkaa hakata Ahbaa. Ahba toteaa, että miestä pitää varmana hieman rauhoitella ja lyö nyrkillä hänen toiseen silmään sormellaan niin että se vaurioituu pahasti. Ellen ja Fiator molemmat yrittävät tilata hissiä, mutta eivät onnistu, koska meidän porukkamme on jo menossa alas.

Kun Jameson, Roin ja Koi pääsevät ylös kuulevat he ison räjähdyksen ja kun he syöksyvät huoneeseen, josta räjähdysääni kuului näkevät he kuinka huoneen keskellä on ilmeisesti ollut jäähdytyslaitteisto, joka on räjähtänyt. Samalla on mennyt pari tietokonetta (mukana myös yksi elintoimintojen ylläpitotietokone). Huoneesta löytyy myös Yatzirianin ruumis, jolla on päällään Baralowin uniformu. Samassa Koi huomaa että huomaa että huoneeseen alkaa virrata sitä tislattavaa kaasua, joten he poistuvat nopeasti paikalta. Kun hissi on tullut hieman yli puolenvälin huomaavat hississä olijat ettei se ole vielä alkanut hidastaa. Roin ohittaa äkkiä muutamia hissin piirejä ja saa hissiä hidastettua aika paljon ennen kuin hissi törmää alas alukseen. Kun ylhäällä kävijät on saatu hissistä kaivettua ylös alkaa sillalla yllätäen tapahtua jotain.

Päästyämme sillalle toteamme että kommunikointiohjelma on alkanut suoltamaan kaikkea paskaa mitä sinne on ajan mittaan talletettu. Fiator tutkii tietokoneen ja toteaa että sen kovotesti epäonnistuu. Kun teknikot ovat lähdössä korjaamaan tietokonetta saa Ellen käsiradioonsa hälyytyksen sairastuvalta. Sairastuvassa toteamme että Daqorl.klarr on kuollut siihen että joku on tunkenut hänen sydämeensä parisenkymmentä kappaletta paikallispuuduketta. Alamme miettiä missäköhän robotit ovat mutta kumpikaan teknikoista (Roin ja Fiator) ei saa sitä selville tietokoneesta, joten lähdemme etsimään niitä. Löydämme viihdytysrobotin normaalista paikastaan ja Roin sammuttaa sen. Seuraavaksi lähdemme kohti elintoimintojen ylläpitotietokonetta, mutta matkalla huomaamme että ilmassa on taas sitä tislauskaasua, joten laitamme kaasunaamarit päälle samalla kun Ellen ja Fiator syöksyvät hytteihinsä hakemaan kaasunaamaria. Koi parantaa meitä ja hetken päästä Ellen palaa takaisin, mutta Fiatoria ei kuulu. Lähdemme hänen huoneeseen ja löydämme hänet kuolleena lattialta. Hänen kaasunaamarissaan ei näytä olevan suodatinta. Koi laittaa hänet vakavointikenttään.

Jatkamme matkaa elintoimintojen ylläpitosysteemin tietokoneelle ja nostamme taas lämpötilaa, siltä varalta että Matrix on jotenkin onnistunut livahtamaan tännekin. Lähdemme etsimään muita robotteja sammuttaaksemme me. Kun Jameson avaa tekniselle alueelle vievän luukun räjähtää hänen naamaansa vasten käsikranaatti, joka on sidottu oven avaussysteemiin. Menemme sisälle, mutta emme löydä robottia. Koi alkaa parantaa Jamesonia samalla kun huomaamme kuinka robotti astuu sisään sivuovesta. Robotilla näyttää olevan kaksi pahaenteisen näköistä sauvaa käsissään. Roin lähestyy robottia ja sammuttaa sen, mutta alkaa voida sen jälkeen voida pahoin. Ahba toteaa samalla Jamesonin säteilymittaritarista että nuo sauvat on varmaan reaktorista, koska ne säteilevät aika voimakkaasti. Poistumme vauhdikkaasti.

Painumme sairastupaan, jossa Koi yrittää parantaa Jamesonia, mutta ei onnistu koska joku on vaihtanut biokorttien tilalle paikallispuudukkeita. Kun Koi käyttää oikeita biokortteja niin parannus onnistuu paljon paremmin. Päätämme tutkia koko paikan läpi ja aloitamme tästä kerroksesta. Tulemme turvaoven luokse ja Roin alkaa etsiä ansoja tai hälytyslaitteita. Samalla kun Roin suorittaa tutkimuksia huomaa Ahba kuinka porraskuilun luukkua raotetaan. Salamaakin nopeammin Ahba ampuu luukun takana näkyvää hahmoa, jolloin luukku menee kiinni. Ahba syöksyy luukulle, mutta se on lukittu. Ahba avaa lukon ja painuu sisälle. Kun hän pääsee sisälle rappukäytävän lentää ylhäältä häntä kohti käsikranaatti, mutta Ahba onnistuu hypähtämään pois ja se ei osu kunnolla. Heti kranaatin jälkeen yläluukku painautuu kiinni. Ahba kiipeä nopeasti ylös ja toteaa että tuo hahmo on painunut joko tekniseen tilaan tai ylöspäin, joten Ahba yrittää heti teipata tekniseen tilaan johtavan oven ioni-teipillä kiinni, jotta hahmo ei ehdi usuttaa robottia säteilevine saivoineen meidän kimppuun. Valitettavasti Ahba ei ehdi vaan juuri kun hän on saanut teipin esille ja alkaa liimata sitä oveen, robotti repii oven auki ja astuu porraskuiluun. Ahba ja Jameson suorittavat hätäpoistumisen alas. Alhaalla Koi parantelee Ahbaa ja Jamesonia samalla kun Roin yrittää ohittaa turvaoven hälyytyssysteemiä, mutta Roin ei onnistu vaan hälyytys alkaa soida. Sen jälkeen Roin yrittääkin suoraan avata ovea. Roin saa oven lukon ohitettua, joten tulemme kaikki ovelle ja Roin avaa sen samalla kun Ahba ja Jameson painuvat ovesta läpi törmäten turvarobottiin. Robotti ampuu heitä pari kertaa laserilla, heittää pari käsikranaattia ja näiden pikkuasioiden lisäksi leikkii vielä tainnuttajalla. Tainnuttaja ei vaikuta meihin, toinen laserlaukaus menee ohi, toinen osuu Ahban kilpeen, mutta verkkokranaatti pistää molemmat eturintaman taistelijat solmuun.

Roin vetää vyöltään solva-way purkin ja yrittää poistaa verkkoja eturivin taistelijoiden päältä samalla kun Koi hutasee takarivistä robottia kiväärillään. Roin saa Jamesonin vapautettua ennen kuin robotti ampuu hänet päähän osuneella verkkokranaatilla tajuttomaksi. Jameson ampuu lattialta ja Koin takarivistä robottia, joka tulittaa Koita. Koska Jameson tuntuu saavan aikaiseksi robottiin vahinkoakin siirtyy robotti ampumaan häntä ja saa Jamesonin uudestaan verkkoon. Nyt robotilla on ainoastaan Koi maalitaulunaan, joka onneksi tuhoaa robotin ennen kuin se ehtii ampua. Koi parantaa porukkaa jonka jälkeen painumme lepäämään.

Levättyämme puolisen tuntia vartiossa oleva Ahba tuntee yllättäen pahoinvointia ja katsoessaan taakseen huomaa hän siinä robootin, joka pitää yhtä reaktorisauvaa kädessään. Robotti on tullut ilmalukosta kierrettyään ulkokautta Ahban taakse. Ahba yrittää juosta muiden luokse turvaoven taakse, mutta robotti juoksee yhtä lujaa, pysyen Ahban kintereillä. Ahba jatkaa samantien pois muiden luota jatkaen portaita ulos robotin seuratessa koko ajan. Kun Ahba toteaa että yläluukku on suljettu jollakin menetelmällä pudottaa hän sen päälle kranaatin samalla kun juuri herännyt Jameson ampuu alhaalta robottia. Robotti romahtaa alas Jamesonin päälle murtaen häneltä käden. Ahba, joka on saanut jo aika paljon säteily vahinkoa jää ylös odottamaan, että Koi käy hakemassa robotilta sauvan pois ja heittää sen ulos ilmalukosta. Alas jäänyt robotti säteilee vieläkin niin runsaasti, ettei sen lähistöllä kannata olla. Päätämme samantien yrittää hyökkäystä, joten Koi tulee ylös Ahban luokse ja he yrittävät päästä luukusta läpi. He onnistuvat hieman raottamaan luukkua, jolloin säteilytaso nousee nopeasti, ilmeisesti luukun päällä on myös reaktorisauvoja. Päätämme luopua ja palata takaisin alas.

Vietämme taas muutaman kymmenen minuuttia rauhallisesti, mutta sitten Ahba huomaa kuinka ilmalukosta tulee taas joku lävitse. Ahba herättää muut huutamalla ja valmistautuu itse heittämään käsikranaattia samalla kun ilmalukosta tuleva Baralow ampuu hänet tajuttomaksi. Baralow tulee ovelle ampuen Koita samalla kun Jameson ja Roin avaavat tulen häntä kohti. Baralow suorittaa poistumisen sivulle samalla kun kaikki ampuvat häntä. Perään syöksyvä Jameson näkee kuinka Baralow pakenee ilmalukosta. Parannamme taas.

Yllättäen Ahba saa vartioida oman vartiovuoronsa rauhassa ja vasta Koi huomaa että ilmanpaine huoneessa on alkanut vähetä. Ilmeisesti Baralow on keksinyt keinon, jolla voidaan vähentämään painetta. Kun tutkimme asiaa paremmin huomaamme että itseasiassa huoneen seiniin on porattu pieniä reikiä, joista ilma poistuu. Kun tukimme reikiä ja saamme paineen laskemisen loppumaan huomaamme, että Baralow on kytkenyt myös ilmanvaihdon pois, joten huoneeseen ei voi enään jäädä. Murtaudumme tietokonehuoneeseen, jossa luulemme myös olevan elintoimintojen ylläpitosysteemin, mutta kun pääsemme sisälle kertoo Ellen, että itse asiassa itse elintoimintojen ylläpitosysteemi onkin teknisella alueella, täällä on vain tietokoneet. Pistämme avaruuspuvut päälle ja raahaamme robotin pois alas menevän luukun päältä. Lahdemme kiipeämään alaspäin, mutta kun romahdamme alas usean metrin korkeudesta alempaan kerrokseen avaruuspuvun painosta päätämme ottaa ne pois. Laskeudumme pelastusveneelle asti tarkoituksenamme etsiä muutama avaruuspuku lisää (meiltä puuttuu kaksi ihmisen kokoista avaruuspukua), joudumme toteamaan ettei ainakaan täällä sisäpuolella ole avaruuspukuja. Ahba ja Roin lähtevät hakemaan pelastusveneestä pukuja, mutta kun he ovat päässeet ilmalukkoon asti räjähtää sen ulompi ovi kappaleiksi. Onneksi Ahba oli tajunnut sitoa itsensä ja Roinin kiinni seinääm, joten heille ei oikeastaan käy mitenkään. Roin ohittaa pelastusveneen oven turvasysteemin ja kun he avaavat pelastusveneen oven ulos lentelee avaruuspuvun kappaleita ja muuta pikkuroskaa.

Loppujen lopuksi pelastusveneestä löytyy yksi dralasiten ja yksi ihmisen kokoinen avaruuspuku. Roin joutuu vielä ohittamaan sisemmän oven turvasysteemin, ennen kuin he pääsevät sisälle odottamaan että paine nousee huoneessa. Muut olivat jääneet ilmanpitävän oven taakse porraskuiluun juuri tälläistä tapausta varten. Kun paine on noussut riittävän korkeaksi he avaavat sisemmän oven ja painumme koko porukka alas katsomaan kantta kahdeksan, josta löydämme huoltorobootin. Robotti heiluttelee mekaanisen lastauskäden vipuja vailla mitään logiikkaa. Ellen yrittää sammuttaa robotin, mutta se ei reagoi mitenkään. Hän kuitenkin huomaa, että robottiin on kytketty uusi piuha virtakytkimen toiselle puolelle ja kun Ellen repii sen irti robotti sammuu. Ellen tutkii ja toteaa että robottin tehtävä näyttää olevan ihan kunnossa, mutta ilmeisesti ohjelmassa on jotain pielessä. Kun Ellen tutkii asiaa tarkemmin räjähtää koko robotti.

+ 						Ryhmään	Poistunut	Ikä
+ Nimi		Pelaaja		Rotu		mukaan	ryhmästä/syy	päivinä
+ -----------------------------------------------------------------------------
+ Ahba		Kivinen		Human		12.11	-/-		-
+ Thacker Roin	Aarni		Human		12.78	-/-		-
+ Kerz Koi	Alakoski	Vrusk		12.95	-/-		-
+ Jameson	Riikonen	Human		12.102	-/-		-

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin


<kivinen@iki.fi>