TSM Osa 10, Luku 036 (tsmpart10/tsmpart10.036)

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin


Pelaajat (sattumanvaraisessa järjestyksessä) :

Ohita hahmokuvaukset

Mikko "palkkasoturi" Suominen (Aarni)

Joukkueen komentaja ja kokenut 30 vuotias sotilas, joka on toiminut myös kahdeksan vuotta palkkasoturina Iranissa ennen suomen avaruusjalkaväkeen saapumista. Suominen on yli-innokas kuntoilija ja muutenkin hyvin aktiivinen. Tämän huomaa, esim siitä, että mikäli hänen pitää olla paikoillaan enemmän kuin pari päivää hän keksii välittömästi jotain tehtävää joukolleen. Näihin tehtäviin kuuluu mm. kuntoharjoitukset, voimaharjoitukset, opiskelu jne.

Suominen on kooltaan melkein 210 pitkä, lihaksikas, erittäin hyväkuntoinen upseeri. Käytökseltään hän on diplomaattinen, pikkutarkka ja erittäin varma itsestään (nuoruudessa hän oli hyvin epävarma itsestään, mutta onnistui sitten kovalla harjoituksella pääsemään tästä ylitse). Suominen on erittäin hyvä kiväärimies ja kohtuullisen hyvä muissa asetaidoissa. Sen lisäksi hänellä on erinomainen kielipää ja hän puhuu sujuvasti Suomea, Ruotsia, Englantia ja Japania ja kohtuullisesti Espanjaa ja Ranskaa. Mikäli Suomisella on vain mahdollisuus käyttää aikaa havainnointiin hän pystyy uskomattomiin suorituksiin.

Suominen syntyi Rovaniemellä kommuuniin, jossa hänellä oli äiti ja yhdeksän muuta kommuunin jäsentä. Isästään hänellä ei ole mitään tietoa. Kaksivuotiaana eräs hänen äitinsä operaatio meni hieman pieleen ja mukana ollut Mikko saa pahan selkävamman, joka korjattiin vasta 17 vuotiaana vaikealla leikkauksella. Tämä leikkaus sisälsi useiden selkälihaksien korvaamisen keinotekoisilla. Harrastuksekseen Suominen kerää vanhojen autojen pienoismalleja.

Anja Nousiainen (NPC)

Joukkueen vanhus ja erittäin hyvä tarkka-ampuja, joka on ollut useita kertoja suomenmestaruuskisoissa jne. Anja on patologinen valehtelija, mikä estää häntä nousemassa korpraalia korkeammalle armejan arvoasteikossa. Hän tuntee uskomattoman määrän ihmisiä armejasta ja jos joku asia ei tahdo onnistua, niin hän kyllä pystyy sumplimaan sen kuntoon suhteillaan. Tästä osoituksena on se, että hänellä on kuitattuna ulos armejan matkailuauto, joka seuraa häntä aina missä hän tehtävänsä vain sattuvat olemaankin.

Kari Salmi (Kivinen)

Kari Salmi on vähän yli kaksimetrinen isokokoinen koulutusexpertti. Koko seitsemän vuotisen SAV:ssa oloaikansa hän on ollut vain muutaman kuukauden todellisessa työssä. Loppuajan hän on istunut erilaisissa koulutuksissa. Alunperin hän on saanut tarkka-ampujakoulutuksen ja sen jälkeen hänelle on kertynyt sissi-, toimisto-, helikopteri-, tiedustelu-, teknikko-, vakooja-, pioneeri-, lentoteknikkokoulutukset, sekä helikopteri-, tarkka-ampuja ja pioneerijatkokoulutukset. Koulutuksien aikana hän on käynyt myös toimisto-AUKin ja pioneeri-RUKin.

Kari syntyi Vaasassa 10.10.1981 perheen neljäntenä lapsena. Hänen vanhempansa ovat molemmat mustalaisia ja tämän takia hän vietti nuoruutensa pääasiasa valtion laitoksissa. Karin ollessa kolmivuotias hänen isänsä jätti kokin ammatin ja siirtyy seikkailijaksi. Hänen äitinsä toimii show-alalla ja on kulkenut mm. sirkusen mukana. Seitsemäntoista vuotiaana Kari liittyy eläinten oikeuksia innokkaasti puolustavaan ryhmään ja he tekevät mm. muutamia iskuja turkistarhoille, mutta Kari ei jää näistä laittomista toimistaan kiinni.

Kari luottaa itseensä ja on diplomaattinen ja luottavainen, mutta aika kärsimätön ja epäsiisti. Hän on myös allerginen kaikille meren eläville ja kun hän on sen lisäksi laktoosi-intolerantti ja vegaani, ei hänen ruokavalionsa ole kovinkaan laaja.


Suomisen joukkueen tarina

vuonna 2007

36. luku

Aamulla Lehdon flunssa on jo poistunut. Ykkösryhmä ja kolmosryhmän ensimmäinen taistelupari (Oinonen ja Takala) lähtevät tekemään pienen partiokierroksen lähialueella ja kakkosryhmä ja Lehto jäävät leiriin. Myös ykkösryhmän Nousiainen jää leiriin sairastamaan. Kakkosryhmästä Veikko Luihu pitää vartiota ja hölkkää lähialueella ja Salmi kouluttaa Korhosta, Arja Luihua ja Lehtoa hiihtämään. Suomisen ryhmän on tarkoitus olla poissa noin pari vuorokautta.

Salmen hiitoharjoituksen aikana he näkevät yhden peuran näköisen eläimen noin kilometrin päässä. Salmi katsoo sitä jonkin aikaa kiikareilla ja käskee sitten ryhmää seuraamaan ja lähtee hiihtämään sinne päin.

Peura huomaa lähestyvän Salmen noin viiden sadan metrin päästä ja lähtee pakoon, joten Salmikin kääntyy takaisin muiden luokse. Salmi lopettaa opettamisen jo kuuden tunnin jälkeen, koska oppilaat ovat niin huonoja.

Suomisen ryhmä näkee linnun lentävän ylitseen. Suominen antaa välittömästi käskyn olla ampumatta ja tunnistaa linnun olevan samaa sukujuurta kuin lokki.

Aamulla Suomisen ryhmässä vartiossa ollut Takala tarjoaa Suomiselle jänispaistia, jota hän oli paistanut. Suominen ei suostu maistamaan, mutta Oinonen suostuu maistamaan.

Päivän aikana Suominen törmää mäkeä laskiessaan puuhun ja saa kuhmun päähänsä. Korhonen saa ensimmäisen asteen paleltuman ja Veikko Luihu saa taas kunnon paleltuman. Takala löytää asutuksen merkkejä, eli hän löytää jonkinlaisen pakkausmuovin palasen. Oinonen löytää vuorostaan samanlaisen pakkausmuovin palan, mutta siinä on jopa tekstiä. Mäkelainen palelluttaa rintansa. Luihu huomaa illalla jättäneensä yhden kasikranaatin matkan varrelle.

Illalla Suomisen ryhmä palaa taas leiriin. He päättävät jatkaa seuraavana päivänä kauemmaksi hiihtäen ensin pari päivää yhteen suuntaan. Sen jälkeen he kiertelevät siellä pari päivää ja palaavat sitten takaisin. He ovat siis matkassa noin viikon.

Aamulla ryhmä syö Salmen valmistamaa syntymäpäiväkakkua. Salmi täyttää 26 vuotta. Tämän jälkeen Suomisen ryhmä lähtee tutkimusmatkallee.

Heti jo noin tunnin kuluttua he löytävät siviilisaation jälkiä kolmen kilometrin päässä leirissä. He löytävät lumikenkien jälkiä ja hakevat muut paikalle. Salmen arvion mukaan siitä on mennyt kolme henkeä lumikengillä noin viikko sitten. Suomisen ryhmä lähtee seuraamaan lumikenkien jälkiä etelään, tosin he jättävät huonokuntoisimman, eli Salosen pois.

Lumikenkien jäljet lähtevät illalla kiipeämään yhden vuoren ylitse, joten Suominen joutuu päättämään leiriytyäkö tähän vai jatkaako vielä yli. Hän päättää leiriytyä.

Suomisen ryhmä pääsee ylös ongelmitta. Vuoren päällä Suominen huomaa yhden uuden jälken, eli maahan on isketty pystyyn joku keppi. Vuoren toinen reuna on pystysuora alaspäin, jopa niin että se menee hieman sisäänpäin ja jyrkänne loppuu vasta kaksi kilometriä alempana. Lumikenkien jäljet tekevät pari pientä kiemuraa, mutta mitään poispäin lähteviä jälkiä ei näy. Suominen katsoo jyrkänteeltä, mutta mitään ei näy. Jyrkänteen juurellakaan parin kilometrin päässä ei näy mitään muita jälkiä kuin yhden jäniksen jäljet.

Suominen ja muut lähtevät laskeutumaan alaspäin tarkoituksenaan mennä katsomaan jyrkännettä alhaalta päin. Oinonen sanoo, että menkää te edeltä minä lasken kohta perässä, katson ensin maisemia. Oinonen tulee vähän ajan päästä perässä ja kertoo, että hän vilkaisi myös sinne jyrkänteen puolelle, mutta ei nähnyt mitään.

Alhaaltakaan ei löydy mitään, joten he katsovat seuraavan vuoren ja hiihtävät sinne katsomaan olisiko siellä jälkiä. Suominen ryhtyy tutkimaan tätä vuorta ja huomaa, että sekin on jyrkkä samalta puolelta kuin muutkin täällä olevat vuoret.

Aamulla Suominen löytää Y:n muotoisen puuesineen, jonka alaosa on puolitoista metriä ja liimatut puukepit ovat noin neljänkymmenen viiden asteen kulmassa ja noin metrin mittaisia. Keppien päissä on jonkinlaiset isot pyykkipojat, johon voi kiinnittää jotain.

Salmen hiihtokoulu löytää yhden puolikkaan puusuksen ja vähän etsimällä löytyy toinen. Puusuksi näyttää olevan käsin tehty, mutta koneistetusti.

Illalla Suomisen ryhmä saapuu seuraavan jyrkänteen kohdalle ja huomaa, että siitä ei pääse ylös ilman että kiertää sieltä mistä he viimeksi tulivat alas.

Suominen huomaa aamupäivällä että Oinonen on hävinnyt ja samassa hän huomaa että Oinonen on laskettelemassa sitä kahden kilometrin jyrkännettä alas. Jotenkin hän on ehtinyt sinne ylös ja onnistuu laskemaan sitä melkein pystysuoraa rinnettä alas. Kun hän pääsee muiden luokse hän toteaa että todella hyvä rinne ja laskettelusääkin on ihana.

Luihu hukkaa päivän aikana saappansa, uniformunsa ja parranajovälineensä.

Lehikoinen kertoo tutkineensa ilmassa olevan harmaan pölyn, joka ärsyttää hengityselimia. Siinä on kuulemma piitä, titaania, hiiltä, germaaniumia, tinaa, lyijyä, happea, typpeä, heliumia, argonia, vetyä, floria ja niobia.

Suominen huomaa, ettei sitä vuorta jossa ne jäljet hävisi voi kiertää toiselta puolelta, joten he joutuvat palaamaan takaisin samaan solaan, josta he tulivat alas. He pääsevät solasta vuorijonon läpi ja pääsevät seuraavan juoren juurelle illalla.

Illalla alueelle iskee kova lumimyrsky. Lunta tulee noin viitisen senttiä per tunti.

Lumimyrsky jatkuu. Hiihtäjät pysyvät hyvin lähellä leiriä tehden leirin ympärille noin puolen kilometrin hiitoladun sadan metrin päähän leiristä. He hiihtävät sitä koko päivän ja illalla löytävät takaisin leiriin.

Suomisen ryhmä pysyy paikaillaan koko päivän teltassa. Kun Takala on menossa ulos kaivamaan teltan ulkoaukkoa auki, huomaa hän siellä Ahman ja vetää nopeasti päänsä sisään ja ryhtyy etsimään asetta. Suominen ryntää ulos pistoolinsa kanssa ja seuraa ahman jälkiä muutaman metrin ennen kuin ahma hyppää kimppuun. Suominen ampuu ahmaa neljä kertaa, mutta ahma saa revittyä hänen panssarinsa pääliosaa kevlaria. Suominen painii ahman kanssa ja saa tapettua tämän noin minuutissa. Myrskyn aikana tulee noin pari metriä lunta lisää.

Ilma tuntuu olevan huomattavasti puhtaampaa lumisateen jälkeen.

Suomisen ryhmä löytää kotimatkalla telakuorma-auton jäljen. Telakuorma-auto on tullut luoteesta ja mennyt etelään kohti sitä yhtä solaa. Se on ajanut ilmeisesti noin vuorokausi tuntia sitten lumisateen aikana.

Salmi havaitsee susilauman jälkiä. Suominen palaa leiriin ja ryhmä valmistautuu lähtemään liikkeelle.

Yksikkö lähtee liikkeelle ja näkee heti alussa peuran jäljet. Koska Suominen oli antanyt määräyksen ettei lähialueella metsästetä, ryhmä jatkaa matkaa. Illalla he näkevät jonkin jyrsijän nostavan päätään jolloin sekä Suominen, että Takala kääntävät aseensa sinne, mutta Takala ehtii ampua ensin. Takala tekee jyrsijästä ruokaa Oinoselle. Salmi on syntymäpäivänsä jälkeen valittu kokiksi, joten hän tekee muille ruokaa.

Yksikkö näkee parven lintuja. Nousiainen ja Veikko Luihu saa lievän paleltuman ja Salmi pahemman paleltuman, Korhonen taas loukkaa vasemman ranteensa lievästi ja Arja Luihu kaatuu hiihtäessään ja saa mustelman lantioonsa.

Illalla ryhmä saapuu jyrkkään solaan, missä telakuorma-autolla on ollut ongelmia. Edessä menevät Suominen ja Mäkeläinen onnistuvat kaatamaan heti alussa oman rekensä, jolloin Suominen päättää, että tästä ei tule mitään ja nousee istumaan rekeen ja laskee reellä loppumatkan. Mäkeläinen joutuu irrottamaan reestä ja tulee itse perässä. Myös Salonen vetää lipat rinteessä pari kertaa, mutta pääsee sitten alas.

Salmi pääsee kieli keskellä suuta onnellisesti alas asti kaatumatta. Korhonen onnistuu vetämään lipat rinteessä ja katkaisee suksen ja sauvan ja saa muutaman pahan mustelman.

Luihut onnistuvat myös kaatamaan kelkkansa rinteessä, mutta mitään ihmeellistä ei tapahdu. Tavarat vain hieman leviävät, mutta he kasaavat uudestaan tavaransa ja laskevat sitten alas.

Oinonen tulee rinteen alas jarruttamatta ja syöksyy suoraan kohti muita kääntyen muutaman sentin päässä heidän suksistaan, niin että hän suhahtaa osan porukan suksien ylitse hirmuista vauhtia ohitse. Kaikki alhaalla olijat ovat tämän jälkeen täysin lumessa.

Takala ja Lehto pääsevät onnellisesti alas. Yksikkö leiriytyy muutaman kilometrin päähän. Teltassa Salmi huomaa, että hänen kylkeensä on tullut paha paleltuma ja Lehto ryhtyy hoitamaan sitä muinaisilta egyptiläisiltä saaduilla menetelmällä, johon kuuluu mm. rasvan levittäminen ja koko kyljen sitominen egyptiläisillä kääreliinoilla.

Aamulla Salmen kylki on jo täysin kunnossa.

Päivän aikana yksikkö näkee taas pari kolme lintua ja yhden kuolleen majavan näköisen otuksen jonka Suominen noukkii kantoonsa.

Yksi saukon näköinen otus kohtaa kohtalonsa. Lokki säästyy kohtaloltaan. Likimain illalla jäljet lähtevät nousemaan ylös rinnettä, joten yksikkö hajaantuu ja edellinen partioryhmä lähtee Suomisen johdolla seuraamaan jälkiä ja muut jäävät alas odottamaan.

Matkalla ylös he näkevät peuran jälket, mutta Suominen pysyy tiukkana ja käskee jatkamaan ylös. Ylhäällä jäljet kääntyvät länteen ja siellä on myös selvästi leiriytymisjälkiä. He palaavat takaisin alas.

Nousiainen saa paleltuman. Salmi hukkaa päivän aikana ensiapulaukkunsa, mutta saa Takalalta uuden. Korhonen ja Lehto nyrjäyttävät nilkkansa, mutta Oinonen tulee ja toteaa, ettei niissä ole mitään vikaa ja sen jälkeen ne ovatkin kunnossa. Molemmat luihut ja Takala saavat mustelman.

Aamupäivän aikana yllättäen Oinonen vetää aurinkolasit esiin ja pistää ne päälle. Paria minuuttia myöhemmin pilvisyys väistyy ja aurinko tulee esiin. Lämpötila nousee noin +15 asteeseen.

Mäkeläinen hukkaa vantut, mutta huomaa sen vasta illalla. Nousiainen saa edellisen lisäksi toisen paleltuman. Korhonen saa lievän paleltuman, samoin kuin Veikko Luihu. Arja Luihu saa väliaikaisen lumisokeuden, koska ei huomannut ottaa aurinkolaseja esiin. Takala hukkaa äitinsä kutoman kaulaliinan, ottaessaan sen pois lämpötilan nousun takia. Lehto löytää yhden ajoneuvon oikean sivupeilin.

Yöllä jatkuu edelleen lämpöaalto ja lämpötila on +1°C. Yön aikana Oinonen yrittää parantaa Nousiaisen paleltumaa viitisen tuntia, mutta ei onnistu. Hän väittää ehtineensä 300 yritystä, mutta siltikään ei onnistunut.

Aamulla lämpötila on on +21°C ja Suominen on muka havaitsevinaan yhden pilvenhattaran. Näyttää siltä, että lumi sulaa ihan silmissä. Myös Suominen näyttää sulavan silmissä, koska yliraskas suojapuku tällä lämpötilalla ilman jäähdytysjärjestelmää on todellakin aivan liian kuuma.

Salmi saa pienen lämpöhalvauksen ja joutuu ottamaan panssarinsa pois. Korhonen huomaa, että hänen pakkauksestaan on pudonnut yksi sirpalekäsikranaatti. Veikko Luihu ja Takala saavat pieniä mustelmia. Oinonen löytää jonkun marjan ja syö sen. Tämän seurauksena hänellä ei ole loppupäivänä kuuma, mutta hän ei muista mikä marja se oli.

Yllättäen he huomaavat edessään yhden pysähtyneen telakuorma-auton. Autolta lähtee eteenpäin kahdet jalanjäljet. Salmi ryhtyy tutkimaan mikä autossa on vialla. Hän huomaa, että moottori on ilmeisesti etupäässä ja pienellä miettimisellä hän saa konepellin auki.

Salmi tunnistaa moottorin jonkinlaiseksi polttomoottoriksi. Hän löytää polttoainetankin ja huomaa, että auto liikkuu jonkinlaisella kaasulla, joten hän ei avaa polttoainetankin venttiiliä. Hän menee sisälle etsimään polttoainemittaria. Sisältä löytyy kolme mittaria jotka kaikki ovat neulamittareita. Mittareiden vasemmassa reunassa on punainen alue, jossa kaikki neulat ovat ja oikeassa laidassa on vihreä alue.

Lehto ei osaa lukea mittareiden tekstejä, joten Salmi ryhtyy etsimään hansikaslokeroa. Pienellä etsimisellä se löytyy kuskin penkin alta. Sieltä löytyy pari puista laatikkoa, joissa on jotain tekstejä ja kaksi paria työrukkasia.

Ensimmäisessä puulaatikossa on selvästi työkaluja. Työkalut eivät näytä ihan tutulta. Toisessa puulaatikossa on kuusi pienempää puulaatikkoa. Ensimmäisessä pienemmässä laatikossa näyttäisi olevan urheilusiteitä, seuraavassa sideharsoja, kolmannessa puhallettavia lastoja jne, neljännessä opaskirja, sakset yms aputilpehööri, viidennessä salvoja, kuudennessa haavaliinoja jne. Ilmeisesti kyseessä on ensiapulaukku.

Matkustajan puolella on vastaava laatikko, jossa on taas tilat kahdelle karbiinityyppiselle aseelle ja kahdelle pistoolityyppiselle aseelle. Kaikki ase telineet ovat tyhjiä. Näiden lisäksi on tilaa ammuksille, mutta sekin on tyhjä. Näiden vieressä metrin mittainen vähän yli kymmensenttinen syvennys ja sen vieressä pari pienempää. Salmi toteaa että noihin voisi mennä esim. sinko ja sen pari ammusta.

Takatilassa näyttää olevan jonkin verran tavaraa, suhteellisen hyvässä järjestyksessä. Lähistöltä löytyy myös leiriytymispaikka ja Salmen mukaan jäljet ovat alle vuorokauden vanhoja.

Yksikkö myös huomaa että taivaalle on jo ilmestynyt useita pilviä.


+
+ Hahmot
+
+					Day				Age
+ Name	(Profession)	Pelaaja		Start		End		(days)
+
+ Mikko Suominen	Majuri				Majuri
+ Sotilas		Aarni		2.1.2005	-		-
+
+ Anja Nousiainen	Ylivääpeli			Ylivääpeli
+ Sotilas		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Veikko Luihu		Vääpeli				Vääpeli
+ Sotilas		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Vuokko Korhonen	Vääpeli				Vääpeli
+ Sotilas		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Arja Luihu		Vääpeli				Vääpeli
+ Lääkäri		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Jussi Salonen		Kersantti			Kersantti
+ Pioneeri		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Arja Mäkeläinen	Ylivääpeli			Ylivääpeli
+ Sissi			NPC		15.2.2006	-		-
+
+ Kari Salmi		Yliluutnantti			Yliluutnantti
+ Koulutettava		Kivinen		15.8.2006	-		-
+
+ Jaakko Lehto 		Kersantti			Kersantti
+ Pappi			Ahponen		4.7.2007	-		-
+
+ Tauno Takala		Sotilasmestari			Sotilasmestari
+ Biologi		NPC/koeaika	20.8.2007	-		-
+
+ Katri Oinonen		Yliluutnantti			Yliluutnantti
+ Hävittäjälentäjä	NPC/koeaika	20.8.2007	-		-

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin


<kivinen@iki.fi>