TSM Osa 10, Luku 058 (tsmpart10/tsmpart10.058)

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin


Pelaajat (sattumanvaraisessa järjestyksessä) :

Ohita hahmokuvaukset

Mikko "palkkasoturi" Suominen (Aarni)

Joukkueen komentaja ja kokenut 30 vuotias sotilas, joka on toiminut myös kahdeksan vuotta palkkasoturina Iranissa ennen suomen avaruusjalkaväkeen saapumista. Suominen on yli-innokas kuntoilija ja muutenkin hyvin aktiivinen. Tämän huomaa, esim siitä, että mikäli hänen pitää olla paikoillaan enemmän kuin pari päivää hän keksii välittömästi jotain tehtävää joukolleen. Näihin tehtäviin kuuluu mm. kuntoharjoitukset, voimaharjoitukset, opiskelu jne.

Suominen on kooltaan melkein 210 pitkä, lihaksikas, erittäin hyväkuntoinen upseeri. Käytökseltään hän on diplomaattinen, pikkutarkka ja erittäin varma itsestään (nuoruudessa hän oli hyvin epävarma itsestään, mutta onnistui sitten kovalla harjoituksella pääsemään tästä ylitse). Suominen on erittäin hyvä kiväärimies ja kohtuullisen hyvä muissa asetaidoissa. Sen lisäksi hänellä on erinomainen kielipää ja hän puhuu sujuvasti Suomea, Ruotsia, Englantia ja Japania ja kohtuullisesti Espanjaa ja Ranskaa. Mikäli Suomisella on vain mahdollisuus käyttää aikaa havainnointiin hän pystyy uskomattomiin suorituksiin.

Suominen syntyi Rovaniemellä kommuuniin, jossa hänellä oli äiti ja yhdeksän muuta kommuunin jäsentä. Isästään hänellä ei ole mitään tietoa. Kaksivuotiaana eräs hänen äitinsä operaatio meni hieman pieleen ja mukana ollut Mikko saa pahan selkävamman, joka korjattiin vasta 17 vuotiaana vaikealla leikkauksella. Tämä leikkaus sisälsi useiden selkälihaksien korvaamisen keinotekoisilla. Harrastuksekseen Suominen kerää vanhojen autojen pienoismalleja.

Anja Nousiainen (NPC)

Joukkueen vanhus ja erittäin hyvä tarkka-ampuja, joka on ollut useita kertoja suomenmestaruuskisoissa jne. Anja on patologinen valehtelija, mikä estää häntä nousemassa korpraalia korkeammalle armejan arvoasteikossa. Hän tuntee uskomattoman määrän ihmisiä armejasta ja jos joku asia ei tahdo onnistua, niin hän kyllä pystyy sumplimaan sen kuntoon suhteillaan. Tästä osoituksena on se, että hänellä on kuitattuna ulos armejan matkailuauto, joka seuraa häntä aina missä hän tehtävänsä vain sattuvat olemaankin.

Kari Salmi (Kivinen)

Kari Salmi on vähän yli kaksimetrinen isokokoinen koulutusexpertti. Koko seitsemän vuotisen SAV:ssa oloaikansa hän on ollut vain muutaman kuukauden todellisessa työssä. Loppuajan hän on istunut erilaisissa koulutuksissa. Alunperin hän on saanut tarkka-ampujakoulutuksen ja sen jälkeen hänelle on kertynyt sissi-, toimisto-, helikopteri-, tiedustelu-, teknikko-, vakooja-, pioneeri-, lentoteknikkokoulutukset, sekä helikopteri-, tarkka-ampuja ja pioneerijatkokoulutukset. Koulutuksien aikana hän on käynyt myös toimisto-AUKin ja pioneeri-RUKin.

Kari syntyi Vaasassa 10.10.1981 perheen neljäntenä lapsena. Hänen vanhempansa ovat molemmat mustalaisia ja tämän takia hän vietti nuoruutensa pääasiasa valtion laitoksissa. Karin ollessa kolmivuotias hänen isänsä jätti kokin ammatin ja siirtyy seikkailijaksi. Hänen äitinsä toimii show-alalla ja on kulkenut mm. sirkusen mukana. Seitsemäntoista vuotiaana Kari liittyy eläinten oikeuksia innokkaasti puolustavaan ryhmään ja he tekevät mm. muutamia iskuja turkistarhoille, mutta Kari ei jää näistä laittomista toimistaan kiinni.

Kari luottaa itseensä ja on diplomaattinen ja luottavainen, mutta aika kärsimätön ja epäsiisti. Hän on myös allerginen kaikille meren eläville ja kun hän on sen lisäksi laktoosi-intolerantti ja vegaani, ei hänen ruokavalionsa ole kovinkaan laaja.


Suomisen joukkueen tarina

vuonna 2010

58. luku

Neljää ja puolta tuntia myöhemmin alus hyppää uudestaan. Osa ryhmästä ei vielä ole edes tullut tajuihinsa edellisestä hypystä. Strategia toimii aika hyvin, koska taaskin portin puolustajat ovat täysin yllättyneitä Samoojan ilmestymisestä. Tajuihinsa ryhmästä jää Suominen, Luihu, ja Andersson.

Osa ryhmästä otetaan laivan muihin tehtäviin, joten esim Andersson siirretään havainnointilaiteoperaattoriksi, Lappalainen jatkaa kielikoulutuspakettien kirjoittamista, Salmi taas siirretään vastaamaan hydrauliikkapuolen korjauksista ja Arja Luihu siirretään laivan sairaalaan.

Muut ryhtyvät kouluttamaan niitä sieltä S4:sta otettuja jalkaväkisotilaita. Suominen ottaa tämän patalijoonan komentoonsa ja Pantti vastaa koulutuksesta. Komentaja Pöyhönen on ilmoittanut Suomiselle, että nyt pysytään paikoillaan ainakin pari viikkoa jotta saadaan vauriot korjattua ja tuota jalkaväkeä koulutettua. Suominen toteaa että se ei kyllä riitä, että tarvitaan vähintään pari kuukautta.

Andersson sairastuu tosin heti vatsatautiin.

Salmi sairastuu vatsatautiin.

Suominen valittaa Pantille, että hän ei pysty käsittelemään Pantin raportteja, vaan hänen pitää jopa lukea ne. Suominen antaa Pantille raporttigeneraattorin ja sanoo sinun pitää käyttää tätä ohjelmaa koulutusraporttien tekemiseen. Pantti tutkii valmista raporttitaulukkoa ja sen generoimaa tekstiraporttia ja huomaa, että lopulliseen tekstiraporttiin lisätään näkymättömiä kenttäkoodeja, jotka merkitsevät viisi tärkeintä asiaa raportilta.

Pantti ihmettelee, että mihinköhän tuo raportti tämän jälkeen menee ja miettii että pitäisi varmaan saada se seuraava käsittelyohjelmisto, joka ottaa tuon raportin sisäänsä ja katsoa siitä, että mitä tietoja se käyttää raportista.

Pantti soittaa Salmelle ja pyytää tältä luvan tarkistaa tietokoneen tietoturvan tason. Salmi toteaa että senkun, minä sairastan nyt.

Pantti löytää käytävältä ison rahanipun, jossa on noin 44000 markkaa rahaa. Pantti pistää asiasta ilmoituksen sähköiselle ilmoitustaululle ja sen jälkeen hänen luokseen alkaakin tulla ihmisiä kertomaan, että he ovat kuulemma hukanneet rahaa. Suurimmalla osalla ei ole mitään hajua rahan määrästä tms, mutta viides on Nousiainen ja hän osaa kertoa, että siinä oli yli kolmekymmentätuhatta, mutta alle viisikymmentätuhatta ja päällimmäinen oli viisisatanen. Saattaa olla, että siinä oli hieman yli neljäkymmentätuhatta.

Pantti toteaa että tiedot täsmäävät riittävän hyvin ja hän antaa Nousiaiselle rahat. Kun Nousiainen on kävelemässä poispäin on Pantti kuulevinaan hänen puhuvan jotain siitä, että ihmiset ovat herkkäuskoisia.

Pantti ryhtyy murtautumaan tietokoneeseen ja onnistuu ohittamaan paikallisen terminaalin turvayksikön. Sen jälkeen hän ryhtyy ohittamaan tietokoneen turvajärjestelmiä.

Pantti toteaa että tietokoneen turvajärjestelmät ovat liian vaikeita ja hän päättää kokeilla jotain muuta. Pantti menee ensin Salmen luokse ja yrittää kysyä ensin häneltä tuota analysointiohjelmistoa. Salmi, joka on edelleen sairaana, on erittäin huonolla tuulella ja heittää Pantin suoraan ulos kuuntelematta oikeastaan ollenkaan kysymystä.

Seuraavaksi Pantti menee Nousiaisen luokse, mutta häntä ei kuulemma kiinnosta tietokoneohjelmat, eikä hän tiedä mistä sen saisi, sitä paitsi Pantilla on kuulemma vanha versio. Pantti miettii tämän jälkeen hetken ja menee sitten seuraavaksi Luihun puheille. Luihu toteaa, että joo onhan hänellä tuo softa, mutta vain uudempi versio. Luihu antaa Pantille kopion ja toteaa tosin, että se toimii vain 7 päivää ja sen jälkeen se pitää rekisteröidä. Rekisteröinnin voi tehdä ihan automaattisesti ja sen voi tehdä joko nimettömänä tai antaen oman nimensä, jolloin saa tietoja uusista versioista ja alennuksia päivityksistä.

Pantti ryhtyy tutkimaan miten tuo raporttien analysointisofta toimii.

Andersson paranee vatsataudistaan.

Salmi paranee vatsataudistaan.

Pantti saa raporttien analysointisoftan selvitettyä ja toteaa muuten, että se Luihun antama versio on neljä päivää vanha, eli ilmeisesti tämän tekijä on täällä aluksella. Rekisteröinti maksu on 50 mk ja enemmänkin saa kuulemma lähettää. Suosituksena on 1% kuukausipalkasta. Pantti maksaa rekisteröintimaksuna 4000 mk ja lähettää samalla myös pari korjausta.

Pantti saa postitse uuden version, jossa on korjattu ne virheet mitkä hän raportoi. Itse paketti tuli nimettömänä sähköpostina.

Luihu tulee kertomaan Pantille, että siitä softasta jonka hän antoi on juuri tullut uusi versio tänään ulos. Pantti toteaa, että hän sai sen version jo eilen, koska lähetti niitä korjauksia sinne. Kun Pantti kertoo Luihulle, että Suominen antoi tuon vanhan version hänelle, niin Luihu ehdottaa, että pitäisikö Suomiselle kertoa uudesta versiosta. Pantti toteaa, että hän voi kertoa asiasta Suomiselle.

Tässä vaiheessa parantunut Salmi tulee kysymään Pantilta, että mitä Pantti yritti silloin kysyä kun hän oli sairaana. Pantti kertoo ja Salmi vuorostaan vastaa, että heillä toimistoaliupseerikoulussa pidettiin muutama oppitunti noista softista. Salmi kertoo, että noita softia on aika paljon ja osassa niissä on hieman erilliaisia painotuksia.

Salmi myös kyselee Pantilta niiden tietoturvareikien selvittämisen edistymisestä ja Pantti vastaa, että hän ei onnistunut pääsemään alkua pitemmälle. Salmi toteaa, että sitten sinun varmaan syytä päivittää tietosi vastaaamaan nykyistä tasoa, joten opiskele tuota vapaa-aikanasi jotta pääset taas kehityksen kärkeen.

Komentaja Pöyhönen ilmoittaa, että se kaksi viikkoa oli liian optimistinen arvio, jo pelkästään nuo korjaukset vievät pari kuukautta ja sitä ennen ei alusta saisi rasittaa.

Takala myy kissanpoikasia ja Salmi ostaa yhden.

Nousiainen saapuu muiden luokse naama raavittuna verille. Hän selittää, että se kissa josta hän yritti tehdä paistia oli eri mieltä asiasta. Salmi vanhana eläinaktivistina huolestuu hieman, mutta ei kuitenkaan usko Nousiaista.

Pantti löytää reiän tietokoneen turvajärjestelmistä lukiessaan tietoturva-listaa. Postijärjestelmän ylläpitosysteemissä on reikä joka mahdollistaa muutosten lähettämisen avaimella, joka on vuotanut julkisuuteen. Kun hän tutkii ko avaimella lähetettyjä muutoksia hän löytää niitä 53 kappaletta.

Sieltä löytyy mm. muutos, joka lähettää postisalasanoja eteenpäin kun käyttäjä seuraavan kerran lukee postinsa. Muita vastaavia on ohjelma joka kuuntelee verkkoa ja murtaa siellä liikkuvia salasanoja ja tallettaa ne tiedostoon, toinen lähettää ja vastaanottaa postia nimettömän ja kolmas luo uusia tunnuksia postijärjestelmään.

Salasanoja verkosta lukeva ohjelma on pyörinyt todella pitkään ja sen tulostiedostossa on esim. kaikkien muiden ryhmän jäsenten salasanat paitsi Suomisen, Luihun, Takalan ja Nousiaisen. Salasanatiedostossa on mm. kaikkien kolmen ylläpitäjän tunnukset ja lisäksi sieltä löytyy kolme ylläpitotunnusta.

Lisäksi Pantti huomaa, että kaikki ryhmän lähettämistä posteista lähtee kopio yhteen nimettömään tunnukseen. Pantti luo korjaustiedoston joka raportoi kaikki hänen löytämänsä reiät ja lähettää niistä postia ylläpidolle, sekä ilmoituksen kaikille joiden salasanat on onnistuttu murtamaan. Hän pistää ohjelman ajautumaan automaattisesti neljän päivän päästä.

Nousiainen saapuu uudestaan naama raavittuna verille. Nyt hän tulee kysymään Salmelta apua miten saisi kissan kaivettua kaapin alta esiin ilman, että joutuu raavituksi. Salmi antaa jonkin verran ohjeita ja sen jälkeen Nousiainen kysyy, että miten sen kissan saisi tuomaan sen kengän mukanaan jonka se on vetänyt sinne. Salmi toteaa, että se kannattaa ottaa erikseen kepillä sen jälkeen kun on saanut kissan pois. Salmi kertoo, että hän voisi tulla kokeilemaan sen kissan saamisessa pois, mutta Nousiainen sanoo että se on turhaa tuon kissan osalta.

Aluksessa tulee hieman kuhinaa Pantin automaattitarkistusohjelman johdosta. Salmi tulee toteamaan Pantille että hyvin tehty. Pantti yrittää esittää hämmästynyttä. Seuraavaksi Pantin luokse tulee Nousiainen ja hänkin sanoo Pantille, että hyvin tehty. Nousiaisen jälkeen tulee Takala joka myös onnittelee. Aika pian tämän jälkeen paikalle saapuu Luihu. Luihu pyytää Pantilta apua koska postisysteemin anonyymipalvelin on poistettua ja hän pyytää voisiko Pantti laittaa sen takaisin. Pantti toteaa, että hän ei voi laittaa sitä sinne takaisin. Luihu toteaa, että kai hänen täytyy sitten yrittää muistella itse miten tuo tehdään.

Paria tuntia myöhemmin Pantti saa nimettömän kirjeen, jossa kerrotaan uusi postiylläpitäjän salasana.

Pantti kutsutaan komentaja Pöyhösen luokse ja kun Pantti menee sinne, tämä kysyy, että sinä kuulemma tiedät jotain näistä tietomurroista aluksen koneille. Pantti yrittää hieman kierrellä, mutta Pöyhönen katkaisee selityksen nopeasti ja vaatii totuutta. Pantti kertoo, että aluksen tietokoneen tietoturva on hyvin retuperällä ja se vuotaa kuin seula.

Komentaja Pöyhönen nimittää Pantin aluksen tietoturvapäälliköksi ja vie hänet välittömästi ylläpidon luokse ja sanoo, että tässä on uusi tietoturvapäälliikkö, te teette juuri niin kuin hän sanoo.

Komentaja Pöyhönen antaa Pantille käskyn keskittyä tähän tehtävään täysipäiväisesti ja korjata tilanne mahdollisimman pian. Pantti toteaa, että ylläpitäjät eivät ymmärrä tietoturvasta yhtään mitään. Seuraavaksi Pantti tekee hieman suunnitelmia ja toteaa, että kolmen päivän valmisteluilla hän pystyy tekemään täydellisen siivouksen tietokonejärjestelmässä hieman alle päivässä. Tuo täydellinen siivous sisältää koko systeemin asentamisen uudestaan ja kaikkien uusimpien päivitysversioiden ajamisen sisään.

Kun Pantti palaa illalla hyttiin, niin Salmi saapuu hänen luokseen ja toteaa, että nyt kun sinä olet päässyt tuollaiseen asemaan, niin voisitko poistaa sen minun kantakortissa olevan tekstin, että minulle ei saa antaa koulutusta. Tai ainakin jos et voi poistaa sitä niin voisitko ainakin muuttaa sen fontin normaalin kokoiseksi. Pantti lupaa katsoa asiaa.

Salmen jälkeen paikalle saapuu Luihu, joka pyytää Panttia jättämään sen anonyymipalvelimen paikoilleen. Pantti toteaa, että "minkä anonyymipalvelimen"? Luihu toteaa, että hyvä. Pantti yrittää tämän jälkeen vakuuttaa Luihua siitä, että tämä haluaisi tulla töihin ylläpitämään tietoturvaa aluksen tietokoneissa. Luihu ei kuitenkaan suostu.

Tämän jälkeen Pantti ryhtyy tekemään valmisteluja systeemin päivitykseen.

Valmistelut on valmiina ja Pantti aloittaa päivittämisen. Päivittämiseen menee 20 tuntia ja kun hän saa sen tehtyä koneet tuntuvat taas toimivan. Tosin käynnistyksen jälkeen ensimmäiset parikymmentä minuuttia kone on täysin tahmassa ja se tuntuu tekevän jotain outoa. Pantti ei keksi mitä kone on tekevinään, mutta kun hän katselee ympärilleen koneessa tulee mieleen, että kaikki ohjelmat eivät ole ihan samanlaisia kun ne mitä hän asensi. Hän myös huomaa, että anonyymipalvelin on ilmestynyt automaattisesti takaisin.

Pantti myös huomaa, että tietokoneessa on aika paljon enemmän kapasiteettiä kuin mitä näkyy käyttäjille.

Pantti ryhtyy seuraavaksi tutkimaan valvontakameroita ja toteaa että suurin osa hyttien kameroista on kytketty pois toiminnasta, tai siis ne näyttävät silmukkaa tyhjästä huoneesta. Pantti menee juttelemaan asiasta komentajan kanssa, joka toteaa että hytit, wc:t, suihkut jne eivät häntä kiinnosta, mutta julkisissa tiloissa kameroiden pitäisi toimia. Pantti toteaa, että esim varusvarastolla on yksi kamera joka näyttää 24 tunnin looppia, joten se pitäisi varmaan korjata.

Pantti ottaa Salmen avukseen ja lähtee seuraavana yönä katsomaan kameraa kun on ensin yrittänyt käynnistää sitä uudestaan kauko-ohjatusti ja se ei auta. Kun Salmi tutkii kameraa hän toteaa, että sen ohjelmarammi on korvattu rommilla ja sen takia se ei koskaan lataa oikeasta rommista mitään.

Salmi ohjelmoi rommin uudestaan alkuperäisellä versiolla ja sen jälkeen hän pyyhkii sormenjälkensä pois ja ottaa hanskat pois käsistään. Salmi kertoo myös Pantille, että tuo versio oli aika yksinkertainen, monimutkaisempiakin versioita löytyy.

Pantti kertoo samalla korjanneensa sen virheen, joka aiheutti sen, että Salmen kantakortille tuli tuo teksti "EI ENÄÄ KOULUTUSTA" todella isoilla kirjaimilla. Kyseessä oli kuulemma ollut kantakorttiohjelmistossa erillinen ehtolause, joka oli selvästi laitettu jälkikäteen.

Pantti ryhtyy selvittelemään mitä ne ylimääräiset prosessorit keskustietokoneessa tekevät ja mitä se oikein tallettaa sinne ylimääräiseen muistiin mitä siinä on. Hän saa selville, että likimain kaikki tieto joka koneessa liikkuu menee ko systeemiin sisään ja kaikki tärkeä operatiivinen tieto myös kiertää ko systeemin kautta, eli esim kameroiden kuva kiertää ensin tuota kautta ennen kuin se päätyy monitoreille. Pantti laittaa vertailusysteemin pystyyn, joka vertaa kameralta tulevaa datavirtaa systeemistä ulos tulevaan datavirtaan.

Pantti käy ilmoittamassa asiasta komentaja Pöyhöselle ja tämä käskee Panttia jatkamaan asian tutkimista ja sen lisäksi erikseen huomauttaa, että asiasta ei saa mainita kenelläkään jos tilanne ei sitä vaadi. Pantti jatkaa tutkimuksiaan.

Pantti havaitse, että kameroiden datavirroissa on eroa, näyttäisi siltä, että kameroista tulee kaksi kuvavirtaa. Toinen on se mikä menee sen kameran käyttöjärjestelmän läpi ja toinen tuntuu olevan suoraa kuvatietoa ccd-kennolta. Tämä toinen datavirta ei siis välitä siitä, että joku on vaihtanut kameroiden rommimuistit toisiksi ja ei edes siitä onko kamera päällä vai ei. Lisäksi sen aaltoalue on laajempi ja jatkuu aika pitkälle ultravioletin ja infrapunaisen alueelle.

Kun hän purkaa yhden kameran hän löytää sieltä yhden Nokia elektronicsin piirin, joka toimii samalla sekä CCD-kennona, että kuvan pakkauspiirinä ja joka ajaa käyttöjärjestelmää ulkoisesta rammista. Ko rammiin käyttöjärjestelmä kopioidaan tuosta rommista. Kuvapiiri on todella yleinen piiri, jota käytetään kaikissa nykyaikaiseissa turvakameroissa. Näissä kameroissa käytetyt piirit ovat yllättäen siviiliversioita, mutta kun hän tutkii sen datalehtiä niin hän huomaa, että sen lämpötila-alue on -50 - +300.

Pantti päättelee, että tuollaista systeemiä ei voi tehdä muuten kuin silloin kun systeemiä rakennetaan, joten kyseessä on luultavasti SAV:in tekemä viritys, ei häkkerin.

Pantti ryhtyy tutkimaan tarkemmin muitakin systeemejä ja huomaa, että hänelle on laitettu automaattikopiointi hänen postilaatikostaan siihen hänen tekemäänsä tunnukseen. Hän on aivan varma ettei ole tehnyt tuota itse. Hän ryhtyy tutkimaan asiaa ja toteaa, että ko muutoksesta ei löydy mitään lokientryjä. Hän alkaa miettiä, että pitäisi oikeastaan saada nuo kameratiedot, joista voisi nähdä ketkä ovat käyttäneet tietokoneita viimeaikoina. Valitettavasti tuo, että suurin osa kameroista näyttää puuta heinää ei auta asiaa ja yhden kameran tietovirran ottaminen tuosta toisesta tietovirrasta kestää liian kauan, kun siinä pitää tehdä muutoksia itse rautaan tietokoneen sisällä. Pantti kokeilee käynnistää kamerat uudestaan ja se korjaa aika monta kameraa.

Jonkin aikaa tämän jälkeen Nousiainen saapuu Pantin luokse ja kyselee miksi Pantti leikkii kameroilla. Hän valittaa, että niiden kameroiden päivittäminen kiertämällä on todella hidasta, onneksi ne voi myös päivittää kamerasta toiseen, mutta sekin on hidasta. Kun Nousiainen poistuu huoneesta, Pantti käskee koneen seurata Nousiaista ja hän huomaa, että Nousiaista ei näy kamerassa hänen kulkiessaan käytävässä. Ihmiset tuntuvat kyllä kiertävän jotain keskellä käytävää.

Kaivaessaan esiin näyttöohjelmiston lähdekoodin, hän huomaa että siellä on iso lista suodattimia, jotka voidaan laittaa päälle salasanalla. Nämä suodattimiet poistavat haluttuja henkilöitä näyttöohjelmiston näytöltä. Listasta löytyy mm. Nousiainen, Takala, Suominen, Oinonen, Lehto, Lehikoinen, kapteeni R, Rossi, presidentti Korhonen jne.

Tässä vaiheessa Pantti kaivaa esiin kannettavansa tietokoneensa ja lataa siihen kaiken lähdekoodin ja yrittää etsiä sieltä sanaa Nousiainen. Esiintymiä löytyy noin 18 miljoonaa 200 tuhatta kappaletta. Hän myös huomaa samalla, että hänen verkkoon kytkemätön tietokoneensa tuntuu kuitenkin juttelevan radiotaajuudella jotain.

Pantti ryhtyy tutkimaan miten Nousiainen oikein päivittää noiden kameroiden softia ja hän huomaa nopeasti, että yksi kamera ei lähetä ollenkaan kuvaa vaan se lähettää täydellä nopeudella tavaraa verkkoon ja tämä tavara hypähtää takaisin päätietokoneen turvaprosessorista kameroihin.

Pantti palaa taas tutkimaan lähdekoodia ja toteaa että Lehikoinen on mainittu 9 400 000 paikassa ja Suominen 29 315 000 paikassa. Takala oli mainittu vain 3 000 000 kertaa. Tutkiessaan asiaa hän huomaa, että kaikki aluksen henkilöt on mainittu lähdekoodissa, mm. sijaintipaikan kohdalla. Tuntuu siltä, että koko lähdekoodi on generoitu automaattisesti jostain tietokannasta niin, että se sisältää kaikki ne tiedot jotka ovat muutoksia itse tietokannan perustietoihin jos tiedon arvo voi vaihdella eri kysymyksestä toiseen. Esimerkiksi kaikki aluksella olevat henkilöt on mainittu kohdassa jossa annetaan sijantipaikkatietoa, koska heistä annetaan maan aurinkokunnassa eri tieto kuin täällä.

Pantti jatkaa piiloitetun muistin ja prosessoritehon tutkimista.

Pantti hakee Salmen huoneeseensa ja juttelee hänen kanssa siitä miten tämä murtautuisi tietokoneeseen. Salmi toteaa, että salasanojen varmuuskopio paperilistan hakeminen sen talletuspaikasta olisi helpointa. Oletettava paikka olisi joko Suomisen tai komentaja Pöyhösen huone. Hän aloittaisi komentaja Pöyhösen huoneen kassakaapista, koska se on helpompaa ja siitä jää henkiin jos sattuu kämmäämään. Pantti on todellakin vienyt salasanalistan komentaja Pöyhösen kassakaappiin.

Pantti yrittää kysyä mites sitten, jos tuota menetelmää ei saa käyttää. Sitten Salmi toteaa, että voisi käydä laittamassa oman kameran Pantin toimiston kattoon. Ovet eivät tuota ongelmia ja kameratkin pystyy hoitamaan, tosin se toinen kamerajärjestelmä tuottaa vaikeuksia. Pantti kysyy että mikä toinen kamerajärjestelmä.

Salmi kertoo sen jutun Washingtonin suurlähetystä, jonka hän on kuullut muulta ryhmältä aikaisemmin. Siellä ryhmän edelliset teknikot olivat ohittaneet kamerajärjestelmän niin, että normaali turvallisuushenkilökunta ei nähnyt mitään, mutta Suomiselle oli kuitenkin näytetty videokuvaa ryhmästä tekemässä räjähdysaineita.

Tässä vaiheessa Suominen saapuu paikalle ja valittaa, että Pantti olisi voinut valita paremmat salasanat uusiksi ylläpitosalasanoiksi. Suominen näyttää listaa ylläpitosalasanoista ja valittaa, että tuo neljäs on ihan liian helppo. Pantti ihmettelee miten Suominen sai tuon eesiin ja Suominen kertoo, että hän pyysi vain listaa salasanoista. Tässä vaiheessa Pantti ja Suominen jättävät Salmen pois ja lähtevät Pantin toimistoon. Siellä Pantti pyytää Suomista loggaamaan sisään ja kun Suominen tekee sen Pantti huomaa, että tietokoneen mukaan Suominen ei ole sisällä ja kameratiedosta on sumea kohta Suomisen näppäimistön kohdalla, niin että näppäimenpainalluksista ei saa selvää.

Samassa hän saa ilmoituksen, että joku on logannut sisään hänen omasta huoneestaan postiylläpitäjän salasanalla, joten hän heittää tämän tunkeilijan ulos ja vaihtaa kaikki salasanat.

Tämän jälkeen pienellä tutkimuksella hän huomaa, että itse Suomista kuvaavasta kamerasta lähtevä data sisältää jo tuon hämärän kohdan näppäimistön kohdalla. Pantti myös ihmettelee Suomisen ruudun alareunassa esiintyvää tekstiä "rajoitettu etsintätoiminto", josta Suominen kertoo, että se tarkoittaa että hakuja voidaan tehdä vain paikallisesta tietokannasta. Kun Suominen kääntyy pois näppäimistöltä niin pääte loggaa automaattisesti itsensä ulos.

Pantti toteaa, että hän haluaa tutkia asiaa vielä myöhemminkin. Tämän jälkeen Pantti menee komentajan puheille ja kertoo, että tietokonejärjestelmä on ilmeisesti ihan kunnossa ja systeemiin on alunperin rakennettu nuo muutokset mukaan. Pantti kertoo myös, että Suominen saa listattua kaikki salasanat ja lisäksi nuo kamerat suodattavat pois hänen toimiaan. Tämä ei kuitenkaan huolestuta komentaja Pöyhöstä ollenkaan, onhan kyse kuitenkin majuri Suomisesta.

Oinonen saapuu Pantin luokse valittamaan, että taasko sinä vaihdoit postisysteemin ylläpitosalasanaa, sen jälkeen kun Salmi oli logannut sisään sillä (Salmi näki ilmeisesti salasanan Suomisen listasta). Pantti ehdottaa Oinoselle, että tämä voisi ryhtyä ylläpitäjäksi. Oinonen toteaa, että se voisi olla kivaa. Hän on aina halunnut leikkiä ylläpitäjää.

Myöhemmin Pantti hieman valittaa Salmelle siitä, että tämä oli käyttänyt Pantin huoneen päätettä logatakseen sisään, mutta Salmi selittää, että hänen tyttöystäväsä valtaavat aina hänen huoneen päätteen ja julkiselta päätteeltä ei oikein viitsi kokeilla ylläpitosalasanoja. Lehdon huone oli lähin turvallinen paikka.


+
+ Hahmot
+
+					Day				Age
+ Name	(Profession)	Pelaaja		Start		End		(days)
+
+ Mikko Suominen	Majuri				Majuri
+ Sotilas		Aarni		2.1.2005	-		-
+
+ Anja Nousiainen	Ylivääpeli			Ylivääpeli
+ Sotilas		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Veikko Luihu		Luutnantti			Luutnantti
+ Sotilas		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Arja Luihu		Vääpeli				Vääpeli
+ Lääkäri		NPC		2.1.2005	-		-
+
+ Kari Salmi		Yliluutnantti			Yliluutnantti
+ Koulutettava		Kivinen		15.8.2006	-		-
+
+ Jaakko Lehto 		Alikersantti			Alikersantti
+ Pappi			Ahponen		4.7.2007	-		-
+
+ Tauno Takala		Sotilasmestari			Sotilasmestari
+ Biologi		NPC		20.8.2007	-		-
+
+ Katri Oinonen		Luutnantti			Luutnantti
+ Hävittäjälentäjä	NPC		20.8.2007	-		-
+
+ Gun Andersson		Sotilasmestari			Sotilasmestari
+ Veneveistäjä		NPC/koeaika	16.2.2009	-		-
+
+ Marja Lappalainen	Vääpeli				Vääpeli
+ Tulkki		NPC/koeaika	17.2.2009	-		-
+
+ Tauno Sekuseku	Alikersantti			Alikersantti
+ Muusikko		NPC/koeaika	16.2.2009	-		-
+
+ Erika Henzes		Korpraali			Korpraali
+ Ei			NPC/koeaika	16.2.2009	-		-
+
+ Antti Pantti		Luutnantti			Luutnantti
+ Akateemikko		Ahponen		17.3.2009	-		-
+
+ Greneake Cinfhaolaidh Fairflank
+ Henkivartija		NPC		+198		-		-

Edellinen kuvaus Seuraava kuvaus Indeksiin


<kivinen@iki.fi>